Šafrán setý se řadí mezi velmi staré rostliny z čeledi kosatcovité. Patří mezi kulturní rostliny už odedávna, kdy jej znaly všechny staré civilizace v okolí Středozemního moře, jako Egypťané, Řekové nebo Římané. Lidé jej využívali jako:
ü barvivo
ü koření
ü surovinu v parfumerii
ü v medicíně na léčbu melancholie
ü jako afrodisiakum
Šafrán je kořením, které je pro některé pokrmy nepostradatelný, a navíc má velice blahodárný účinek na naše tělo. Je však velice drahý, neboť se získává velice náročným způsobem, kdy se zpracovávají čnělky květů. Čnělka je součástí pestíku rostliny a slouží k zachycení samčích pylových zrn v květu. Prospěšné účinky šafránu spočívají především na dýchací, zažívací a smyslové orgány.
ü Šafrán pomáhá v těle rozproudit krevní oběh.
ü Kdysi muži využívali schopnosti šafránu na potenci.
ü Ženy se šafránem chránily před nechtěným početím. Napomáhá léčbě aterosklerózy.
ü Pomáhá při srdeční slabosti.
ü Působí příznivě při menstruačních potížích.
ü Má dobrý vliv při poruchách prostaty.
ü Odstraňuje bolesti hlavy
ü Ovlivňuje činnost mozku.
ü Šafrán podporuje smysly.
ü Uvolňuje nervové napětí.
ü Má uklidňující, relaxační, a zároveň povzbuzující účinky.
ü Dokáže tlumit bolesti.
ü Působí při depresi.
ü Napomáhá při celkové vyčerpanosti organismu.
ü Příznivě působí při menstruačních bolestech a křečích.
ü Pozitivně působí při potížích se zažíváním.
ü Podporuje činnost srdce.
ü Prokrvuje vnitřní orgány.
ü Šafrán se považoval za zázračný elixír a životabudič, který nemocným a slabým lidem navracel sílu a energii.
Šafrán v kuchyni
Toto vzácné koření dodává pokrmům nádhernou barvu a nezaměnitelnou chuť. Koření postačí přidávat jen velmi nepatrné množství. Nepostradatelné je:
ü ve francouzské kuchyni, zejména v rybí polévce bouillabaisse a omáčce ke šnekům
ü přidává se do španělské paelly, nebo do různých rizot
ü v Anglii jej používají při pečení koláčů